Geme

Totul despre acvamarin, piatra lunii martie

Piatra de naștere a lunii martie este acvamarinul, o gemă cunoscută și apreciată pentru culoarea ei: albastru pur, care uneori prezintă și nuanțe de verde. Această gemă este o varietate a speciei beril. Din aceasi familie a berilului mai fac parte: smaraldul, morganitul, heliodorul, goshenit-ul, si cel mai rar dintre toate, beril-ul rosu.

Albastrul pietrei se datorează prezenței fierului în compoziția sa. În ceea ce privește nuanțele acvamarinului, acestea variază de la albastru la bleu până la turcoaz și verde pal

Formula chimică a acvamarinului este Be3Al2Si6O18, indicând prezența beriliului, aluminiului și siliciului în structura pietrei.

1. Informații generale despre acvamarin: origine și denumire

Cuvântul „acvamarin”, după cum ai intuit, este o referință directă la adresa culorii acestei geme. Numele său provine din latinescul „aqua marina”, care se traduce prin „apă de mare”, „al mării”. 

Acvamarinul se formează sub scoarța terestră, prin contactul direct dintre magmă și minerale compatibile, care se mai numesc și pegmatite. Magma încălzește pegmatitele și formează piatra prețioasă de un albastru care imită marea. 

1.1. Proprietăți chimice ale pietre acvamarin

Mineral Beril
Duritate7.5 – 8 pe scara Mohs
Formula chimicăBe3Al2Si6O18
Cristalizare Hexagonal
Indicele de refracție1.579 – 1.593
Birefrigerența0.005 – 0.006
Greutatea specifică2,63 – 2,91 g/cm³
ClivajNeclar
FracturaConcoidală
Metal Claynu se recomanda 
Tratamente comuneÎncălzire
CurățareNu se expune la schimbări bruște de temperatură. Se curăță doar cu apă caldă.

2. Acvamarin: proprietăți fizice și optice

Cu o duritate între 7.5 și 8 pe scara Mohs, acvamarinul este rezistent la zgârieturi, fiind o gema foarte apreciata de bijutieri.

Având clivaj imperfect (neclar), gema este mai predispusă la rupere sau spargere, dacă este lovită. Clivajul oferă informații importante referitoare la fragilitatea pietrelor prețioase. Când acvamarinul este supus la presiuni sau forțe externe, se poate despica mai ușor în anumite direcții decât în altele, însă pentru că are clivaj imperfect, acest lucru nu este mereu observabil. 

Acvamarinul cristalizează în sistem hexagonal. Asta înseamnă că gema formează cristale prismatice cu o secțiune transversală hexagonală, de dimensiuni variate, ceea ce conferă cristalelor sale o formă și o simetrie specifică. 

Cristalizarea în sistem hexagonal influențează multe din proprietățile fizice și optice ale acvamarinului, inclusiv modul în care lumina este refractată și modul în care piatra se comportă în anumite condiții. Chiar si deciziile de taierie sunt influentate, preferandu-se mai degraba taieturi late de gen emeral cut sau baghete,

Din punct de vedere optic, piatra acvamarin se poate încadra oriunde pe spectru, de la transparent la opac. Cele mai valoroase acvamarine sunt cele cu transparență maximă, fără prezența unor zone opace sau tulburi în interiorul lor.

3. Cei „4C” care atestă calitatea acvamarinului

3.1. Culoarea

Ca și în cazul altor geme colorate, nuanța, tonul și saturația determină valoarea pietrei acvamarin. Cea mai valoroasă piatră este cea care prezintă o nuanță de albastru intens și clar, cu saturație moderată spre puternică și un ton mediu-închis. În plan secundar, sunt pietrele acvamarin care prezintă ușoare note de verde. 

3.2. Claritatea

Valoarea acvamarinului este îmbunătățită de claritatea și transparența maxime. Este de regula o gema destul de clara, dar incluziuni specifice pot oricand aparea.

3.3. Caratul

Acvamarinul, la fel ca și alte pietre prețioase, este cântărit în carate. Pietrele prețioase acvamarine mai mari sunt în general mai valoroase decât cele mai mici. Pentru a stabili prețul acvamarinului, se iau în considerare și ceilalți factori ai calității, pe lângă greutatea în carat.

3.4. Tăietura

Tăietura amplifică frumusețea și strălucirea acvamarinului. În procesul de tăiere a pietrei, se iau în considerare factori precum forma bijuteriei, dimensiunea finală dorită și prezența oricăror incluziuni sau defecte interne ale gemei.  

4. Există acvamarin sintetic? 

Da, acvamarinul sintetic se realizează în laboratoare, în condiții prestabilite, prin proces de crestere hidrotermal. 

Principala diferență între un acvamarin natural și unul sintetic este dată de numărul și tipul incluziunilor. Acvamarinul sintetic prezintă de regula mai puține defecte în cristal dar si incluziiuni specifice tipului de crestere hidrotermal: incluziuni de tip 2 faze (two phase inclussions) sau chiar lichid, pattern specific, incluziuni transparente dublurefractive etc. 

Gemologii pot diferenția acvamarinul creat în laborator de piatra naturală, însă un ochi neantrenat nu va reuși. 

Reține: identificarea, clasificarea și certificarea pietrei de ametist o poate face doar un gemolog, folosind echipamente gemologice specifice. 

Gemologul este specialistul care are toate informațiile tehnice despre pietre prețioase, în baza cărora le poate identifica, deosebi și recunoaște dacă o piatră este naturală sau produsă în laborator. 

Gemologul nu trebuie confundat cu bijutierul. Bijutierul are cunoștințe avansate despre metalele prețioase, pe care le modelează în bijuterii, parcurgând mai multe proceduri.

5. Ce tratamente se recomandă pentru gema acvamarin

Acvamarinul răspunde foarte bine la tratamentul termic. Piatra este de multe ori încălzită înainte de a fi fațetată, pentru a-i accentua culoarea albastră strălucitoare, reducând în același timp intensitatea componentelor care i-ar putea oferi nuanțe de verde, galben sau maro. De altfel incalzirea la temperaturi mici (sub 1000) sunt greu de detectat si doar echipamente avansate o pot face.

6. Cum îngrijești o bijuterie cu acvamarin

Ca și în cazul altor geme, cel mai simplu și eficient mod de a curăța bijuteriile cu acvamarin este cu o lavetă moale și apă caldă. Desi nu ar avea probleme sa reziste la curatarea cu ultrasunete sau abur, o gema naturala poate avea oricand o incluziune sau un defect care sa fie afectat de procesul de curatare.

7. Piatra acvamarin care a făcut istorie

Cea mai cunoscută piatră de tip acvamarin se numește „Dom Pedro” și a fost descoperită în Brazilia în anii 1980. Este considerat cel mai mare cristal de acvamarin din lume, deoarece cântărește aproximativ 60 de kg. În prezent, este expus la Muzeul Smithsonian din Washington. 

8. Concluzii

Acvamarinul este o piatră prețioasă din familia mineralului beril, din care face parte și smaraldul. Cel mai valoros acvamarin este cel albastru pur, însă gema poate avea nuanțe variate, de la bleu la turcoaz și verde pal, cu note de galben și maro. Cristalizarea în sistem hexagonal îi oferă o formă unică, inconfundabilă. 

Dacă proprietățile sale unice și culoarea impresionantă te-au convins că acvamarinul trebuie să facă parte din colecția ta de bijuterii, te invit în magazinul online să alegi forma, dimensiunea și designul care se potrivesc cel mai bine preferințelor tale.