Bijuterii

Smaraldele Romaniei

De ziua mea (sfanta Maria) mi-am facut cadou un bilet la muzeul de istorie al Romaniei. Evident ca nu era sa ratez expozitia tezaurului. Si cum ma uitam eu printre coroane si bratari dacice, imi sar in ochi niste bijuterii superbe. Printre cele mai impresionante au fost cele cateva bijuterii cu smaralde.

Cel mai mare smarald al Romaniei!

Este vorba de un cabouson de 105.85 ct montat intr-un pandantiv de platina si inconjurat de 156 de briliante. Este o piesa care efectiv iti taie rasuflarea! Smaraldul acesta are propriul lui nume, atat de deosebit este. Se numeste „smaraldul Romania” si este proprietate a Bancii Nationale a Romaniei.

Din pacate nu am putut gasi mai multe despre cui a apartinut aceasta piesa sau despre istoria ei in afara de faptul ca dateaza din secolul XX asa incat daca cineva ma poate ajuta cu mai multe informatii il rog sa lase un comentariu.

Smaralde de o foarte buna calitate!

Uimitor, dar nu aceasta a fost piesa care m-a impresionat cel mai tare. Cele mai frumoase smaralde sunt intr-o cruce de mana din anul… 1664. Da, e corect, din secolul XVII in Romania! Culoarea lor si claritatea le fac sa fie cele mai impresionante smaralde din toata expozitia. Sunt 15 smaralde dretunghiulare de un verde aprins ce iti taie rasuflarea!

Imi si imaginez un preot intr-o biserica cu o astfel de bijuterie in mana… superba piesa!

Un smarald fara pereche!

O sa inchei cu un cercel care probabil inca isi cauta pereche. A fost descoperit in biserica Curtii Domnesti din Targoviste, judetul Dambovita, in mormantul doamnei Elina. Doamna Elina a fost sotia lui Matei Basarab, domn al Tarii Romanesti intre 1632 si 1654. Doamna Elina a fost numita de Nicolae Iorga „patroana literaturii romanesti” fiind considerata cea mai cultivata si erudita doamna a Tarii Romanesti.

20180815_164907.jpg

Se pare ca a avut gusturi bune si in materie de bijuterii. Pacat ca „s-a gasit” doar un cercel… celalalt poate a ramas ascuns in mormant sau poate… dar hai sa nu fim carcotasi 🙂

Daca mai stiti si de alte bijuterii faine cu smaralde din istoria Romaniei care s-au pastrat pana in zilele noastre, lasati-mi intr-un comentariu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *