Geme

Kornerupin

Kornerupinul este un mineral rar format din Bor (B) si Siliciu (Si), avand o gravitatie specifica de  3.28-3.35. Cristalizeaza sub forma ortorombic – dipiramidal in culori de verde, maro, galben, portocaliu si mai rar albastru.

Desi are o duritate buna (de 6.5-7 pe scara Mohs), datorita faptului ca se gasesc asa de rar ele nu fac parte din categoria pietrelor pretioase ci din cea a pietrelor rare de colectie si sunt dedicate colectionarilor.

Kornerupinul a fost descoperit de mineralogul danez Johannes Theodor Lorenzen langa Fiskenaesset, Groenlanda, in anul 1884, expeditia aducandu-i si sfarsitul.

Se extrage in mare parte din rocile vulcanice si sedimentare bogate in Bor, iar culoarea este data de impuritati de Cr (crom), V (vanadium), Mn (magneziu) sau Fe (fier). Se gasesc de regula minerale de dimensiuni reduse de sub 5 ct, cele din Sri Lanka, Burma, sau Estul Afiricii pot ajunge pana la 30 ct iar cele din Groenlanda pot ajunge pana la 5 cm dar calitatea e atat de slaba incat nu pot fi fatetate.

Ocurentele mai importante sunt Sri Lanka, Madagascar, Mianmar si mai nou Tanzania. Aici in Tanzania, in 1959 a fost decoperita varietatea de Prismatine, kornerupin de culoare lila-albastra si verde pastel, menta si crom, a carui deosebire este ca nu beneficiaza deloc de pleocroism, iar culoarea este data de continutul de vanadiu. Numele vine de la forma prismatica in care apare natural.   

Spre deosebire de cele din Tanzania, restul mineralelor au un pleocroism accentuat. Cele din Sri Lanka si Madagascar au un pleocroism maro inchis – maro deschis – maro verzui, cele din Kwale, Kenya au un pleocroism verde puternic – verde deschis – verde galbui, cele din Tanzania sunt verde smarald – albastru gri – mov rosiatic, iar cele din Groenlanda sunt verde inchis – albastru rosiatic – albastru deschis.

Fluorescenta apare doar intr-un singur caz, respectiv Kornerupinul din zona Woi Tawet, linga Kwale, Kenya, respectiv devine galben in lumina UV scurta si lunga.

Are un indice de refractie care variaza in functie de localitatea in care este gasit undeva pe la  1.660-1.699, cu o birefrigerenta de 0.010-0.017, fiind biaxial negativ.

Se gasesc si specimene cu efect de chatoyancy (ochi de pisica) si foarte rar chiar si asterism (efect de stea).

Incluziunile comune sunt de zircon si cristale de apatit. Pot contine tuburi de crestere paralele, cristale negative (negative cristals) si inluziuni fluide (fluid inclussions) asa cum apar in imaginile de mai jos.

Privite prin spectroscop, anumite specimene de culoare verde pot avea o banda de absorbitie pe la 420 nm, iar cele maro pe la 507 nm sau 450 si 510 nm. Chimic, cele verzi au un continut ridicat de Mn si V, cele galben-portocaliu-maro sunt bogate in Fe, iar cele albastre au Mn, Fe si Cr.

Mai jos lista localitatilor in care se gaseste:

In Rusia, Kornerupinul se gaseste dupa cum urmeaza :
1. Peninsula Kola, Makzapakhk
2. Yakutia, Aldanskoye, calitate gemologica 1998, caracteristic continutul ridicat de fier
3. Tadzhikistan, Darai-Stazh, M-tii Pamir, gemmy
4. Ucraina, Regiunea Volhynia
In restul lumii :
1. Germania, Saxonia, Waldheim, var, feroasa Prismatine
2. Madagascar, Provincia Toliara, Itrogay, gemmy verde marin transparent
Regiunea Betroka, pietre fatetate de 21 ct.
3. Tanzania, Daluni, Valea Riului Umba
4. Kenia, Woi Tawet, linga Kwale, cristale verde smarald pina la 10 cm, cu efect de ochi de pisica
5. Africa de Sud, Provincia Kvazulu-Natal, Port Shepstone
6. Namibia
7. Antarctica, Sell Couw
8. Australia, Northern Territories, Harts Range, cristale verde inchis pina la 20×4 cm
9. Myanmar, Mogok, cristale maro-verzui, fatetate pina la 20 ct., efect ochi de pisica la caboson
10. Sri Lanka, Weligama, linga Matara, plecocroism accentuat si efect ochi de pisica datorita incluziunilor de grafit si rutil
11. Canada, Provincia Quebec, Gatino


Top geme fatetate :
– Sri Lanka, Institutul Smithsonian, Washinton DC, 21,6 ct. maro deschis ; 15,6 ct. verde deschis
– Madagascar, Institutul Smithsonian, Washinton DC, 10, 8 ct. maro
– caboson efect ochi de pisica 11,2 si 9,4 ct. Institutul Smithsonian, Washinton DC
– Ceylon Kornerupin, 16,5 ct. colectie privata.