Geme

Perlele Akoya din tara soarelui rasare

Perlele Akoya sunt perle de apa sarata apreciate pentru calitatea lor exceptionala. Acest lucru se datoreaza in parte faptului ca ele cresc in apa rece, determinanc stridia sa produca sidef mai lent. Acest lucru ii ofera perlei un luciu mai puternic, iar luciul este factorul determinant al calitatii si pretului perlei. Cea mai buna calitate posibila se obtine atunci cand sunt recoltate la finalul lunilor reci.

Dezvoltarea molustei. Recoltarea se face de la 1 an de viata.

Calitatea perlei este data de calitatea luciului (implicit grosimea stratului de sidef), forma acesteia (desi forma neregulata, forma Baroc, isi are sustinatorii sai, cea mai cautata forma este cea perfect rotunda) si culoarea tonului si a nuantei (ex ton alb si nuanta roz)

Prima productie de perle Akoya a avut loc in 1890 de catre omul de afaceri japonez Kokichi Mikimoto. El a luat specimenele de Pinctada fucata si le-a implatat cu samanta formata din sidef si un strat fin de tesut de mantie si a inceput productia in masa in 1916.

Calitatea perlelor de la stanga la dreapta: slaba, medie, foarte buna

Tratamentele uzuale pentru perlele Akoya sunt inalbirea si vopsirea. De regula perlele sunt scufundate in solutie de peroxid de hidrogen, iar cele la care tratamentul nu s-a prins sunt fie vopsite fie iradiate pentru a deveni perle negre sau de culori vibrante.

De regula perlele Akoya variaza ca dimensiune intre 5 si 11 mm. Dimensiunile mari, de peste 9mm sunt rare si mult mai scumpe. De regula cele mai accesibile ca pret sunt cele in jur de 7-7.5mm

Perlele sunt un statement de frumusete si eleganta, iar perlele Akoya sunt cele care au inpus standardul de calitate.