Geme

Totul despre peridot, piatra lunii august 

Peridotul este printre puținele pietre prețioase care apare într-o singură culoare – verde – cu toate că nuanțele sale pot varia. Cunoscută sub denumirea de „bijuteria soarelui”, peridotul este desemnată piatra de naștere a lunii august. 

Formula chimică a peridotului este (Mg,Fe)2 SiO4, fiind o specie a mineralului olivină, care are în componența sa magneziu și fier. În funcție de cantitatea de fier prezentă în piatră, culoarea și strălucirea peridotului poate să varieze.

1. Informații generale despre peridot: origine și denumire

Denumirea de „peridot” vine din cuvântul arab „faridat”, care înseamnă „piatră prețioasă”. 

Această gemă a fost descoperită în meteoriții căzuți și în lava vulcanilor, însă preferatele bijutierilor sunt pietrele peridot găsite în mod natural în mantaua superioară a pământului și aduse la suprafață de lavă. 

1.1. Proprietăți chimice ale peridotului

Mineral Olivină
Duritate6,5 pe scara Mohs
Formula chimică(Mg,Fe)2 SiO4
Cristalizare Ortorombic
Indicele de refracție1.65 – 1.69
Birefrigerența0.036
Greutatea specifică3.34 
ClivajClivaj slab
FracturaConcoidal
Metal Claypoate fi arsa in cuptor doar daca nu a fost tratat.
Tratamente comuneUmplerea fracturilor, tratamente cu uleiuri incolore.
CurățareNu se expune la schimbări bruște de temperatură. Se curăță doar cu apă caldă și săpun.

2. Peridot: proprietăți fizice și optice

Peridotul are o duritate de 6,5 pe scara Mohs și un indice de refracție de 1,65 – 1,69, ceea ce înseamnă că este o piatră rezistentă, dar sensibilă la zgârieturi. Poate fi purtată în inele, cercei, brățări și pandative. 

Cu un clivaj slab, piatra se poate rupe ușor în anumite direcții, dar fără a forma suprafețe plane netede. 

Cristalizarea în sistem ortorombic înseamnă că mineralul olivină formează cristale cu trei axe de lungimi diferite, toate perpendiculare una pe cealaltă, dar de lungimi inegale. Ca un triunghi cu laturi de lungimi diferite, dar unghiurile dintre ele fiind de 90 de grade – aceasta este forma de bază a unui cristal ortorombic. 

3. Peridot: cei „4C” care atestă calitatea 

Calitatea oricărei geme este dată de 4 factori: culoarea, claritatea, caratul și tăietura („cut” în engleză). 

3.1. Culoarea

Adesea descris ca verde-măsliniu, peridotul poate avea diverse nuanțe de galben-verzui până la verde-gălbui. 

Intensitatea culorii depinde de cantitatea de minereu de fier prezentă în piatră. Cu cât este mai mult fier, cu atât este mai distinctă gema și mai bine apreciată. 

3.2. Claritatea

Claritatea se referă la absența sau prezența incluziunilor într-o piatră prețioasă. La fel ca multe alte geme, peridotul poate prezenta incluziuni, dar la majoritatea pietrelor din comerț, acestea nu sunt vizibile cu ochiul liber, ci doar cu ajutorul magnificației. 

3.3. Caratul

Greutatea în carate influențează prețul unei pietre prețioase. Cele mai mici geme peridot sunt mai ieftine, însă prețul crește în cazul pietrelor care depășesc 10×8 mm. 

3.4. Tăietura

Tăietura influențează strălucirea și reflexia luminii într-o piatră. Cele mai comune tăieturi în cazul peridotului sunt tăieturile rotunde, ovale, de tip pară, cushion, triunghi și marchiză.

4. Există peridot sintetic? 

Peridotul sintetic și olivina sunt extrem de greu de cultivat în laborator, motiv pentru care se întâlnesc destul de rar în comerț. De obicei se folosesc aditivi (cobalt sau crom) pentru a-i oferi o nuanță albastră sau violetă.

Reține: identificarea, clasificarea și certificarea pietrelor o poate face doar un gemolog, folosind echipamente gemologice specifice. 

Gemologul este specialistul care are toate informațiile tehnice despre pietre prețioase, în baza cărora le poate identifica, deosebi și recunoaște dacă o piatră este naturală sau produsă în laborator. 

Gemologul nu trebuie confundat cu bijutierul. Bijutierul are cunoștințe avansate despre metalele prețioase, pe care le modelează în bijuterii, parcurgând mai multe proceduri.

5. Tratamente recomandate pentru peridot

De regulă, această piatră nu este supusă tratamentelor, însă cel mai adesea se poate îmbunătăți strălucirea și claritatea peridotului prin tratamentele cu uleiuri incolore sau umplerea fracturilor

6. Cum îngrijești o bijuterie cu peridot

Cel mai simplu este să cureți bijuteriile cu peridot doar cu o lavetă moale, apă caldă și săpun. A se evita curățarea cu substanțe chimice abrazive și curățarea cu ultrasunete. 

7. Geme peridot care au făcut istorie

Cel mai cunoscut set de bijuterii cu peridot se numește Habsburg Parure și a fost creat în 1825. Arhiducesa Henriette a Austriei este cea care l-a purtat pentru prima dată. Setul era compus dintr-o diademă, un colier, cercei și broșă. 

De asemenea, cel mai mare peridot tăiat din lume a fost găsit pe insula Zabargad din Egipt. Acesta cântărește 311 carate și este găzduit la Muzeul Național de Istorie Națională Smithsonian.

8. Concluzii

Peridotul, piatra de naștere a lunii august, este printre puținele geme într-o singură culoare, ușor de adaptat la orice tip de bijuterie. 

În magazinul online găsești o selecție de pietre peridot numai bune de adăugat la colecția ta de bijuterii. Hai să arunci o privire!