Geme

Totul despre rubin, piatra de naștere a lunii iulie 

Rubinul, piatra de naștere a lunii iulie, este o varietate a speciei numită corindon, din care fac parte atât smaraldul, cât și safirul.

Corindonul este o specie de gemă fără culoare. Prezența cromului în interiorul pietrei este factorul care o determină să ia culoarea roșie. Cu cât nivelul de crom este mai ridicat, cu atât intensitatea culorii este mai mare.  

1. Informații generale despre rubin: origine și denumire

Rubinul a fost o gemă favorită a regalității, de-a lungul timpului. Supranumit și „Regele Pietrelor Colorate”, numele rubinului provine din latină: „ruber”, care înseamnă roșu, culoarea sa distinctivă. 

Rubinele se formează în depozite de calcar metamorf sau rocă bazaltică, iar cele mai faimoase provin din Myanmar, Himalaya și nordul Vietnamului. Rubinele birmaneze sunt extrem de rare, deci și mai scumpe. 

1.1. Proprietățile chimice ale rubinului

MineralCorindon
Duritate9 pe scara Mohs
Formula chimicăAl₂O₃
CristalizareTrigonal
Indicele de refracție1.76
Birefrigerența-0.008 
Greutatea specifică3.95 – 4.10
ClivajAbsent 
FracturăConcoidală, neuniformă
Metal Clayrezista si la flacara
Tratamente comuneÎncălzire. Se curăță doar cu apă caldă și săpun.

2. Proprietăți fizice și optice ale rubinului

Cu o duritate de 9 pe scara Mohs, rubinul este o piatră prețioasă dură, extrem de rezistentă la spargere și zgârieturi. Este întrecută numai de diamant și moissanit (9.25 duritate pe scara Mohs, dar foarte rar întâlnit în natură, motiv pentru care uneori nu se ia în considerare). 

Asta înseamnă că poți purta zilnic bijuterii cu rubin, fără îngrijorarea că sunt fragile. 

3. Cei „4C” care atestă calitatea rubinului

3.1. Culoarea

Culoarea rubinului este evaluată în funcție de nuanță, ton și saturație. Cele mai valoroase rubine sunt considerate cele care au o nuanță de roșu intens, un ton mediu spre închis și o saturație vie. Un exemplu popular de astfel de rubin este rubinul roșu cu tonuri violet „sânge de porumbel”. 

Unele rubine mai pot avea subtonuri de violet, roz sau portocaliu. 

3.2. Claritatea

Claritatea unui rubin este determinată de numărul de incluziuni pe care le are piatra. În cazul acestei geme, incluziunile sunt foarte mici și foarte puține. Unele rubine pot avea incluziuni vizibile cu ochiul liber, fapt care va influența prețul de vânzare al pietrei.  

3.3. Caratul

Rubinele peste 1 carat sunt destul de rare și prin urmare, vor fi și mai scumpe. 

3.4. Tăietura

Tăietura este responsabilă de frumusețea și strălucirea rubinului. Rubinele sunt tăiate în forme ovale, cushion sau asemănătoare cu smaraldele. 

4. Rubine sintetice

Rubinele sintetice produse în laborator există de ceva timp și se folosesc în multe dintre bijuteriile existente pe piață. Acestea au proprietăți chimice și fizice similare cu rubinele naturale, doar că sunt create în laborator. 

Reține: diferențierea între rubinele naturale și cele sintetice o poate face doar un gemolog, folosind echipamente gemologice specifice. 

Gemologul este specialistul care are toate informațiile tehnice despre pietre prețioase, în baza cărora le poate identifica, deosebi și recunoaște dacă o piatră este naturală sau produsă în laborator. Gemologul nu trebuie confundat cu bijutierul. 

Bijutierul are cunoștințe avansate despre metalele prețioase, pe care le modelează în bijuterii, parcurgând mai multe proceduri.

5. Tratamente recomandate pentru rubin

Rubinele tratate termic (prin încălzire) își pot intensifica culoarea, acesta fiind principalul tip de tratament folosit pentru aceste geme. Alte tratamente pentru rubin sunt: umplerea fracturilor pentru o mai bună claritate, vopsirea gemei și difuzia cu beril (rubinul este încălzit, apoi se adaugă beril în compoziția pietrei). 

6. Cum îngrijești o bijuterie cu rubin

Bijuteriile cu rubin se îngrijesc foarte ușor, cu o lavetă moale, apă caldă și săpun. Evită expunerea gemei la substanțe chimice agresive. Totodată, ia aminte că o curățare cu ultrasunete poate deteriora tratamentele aplicate rubinului, dacă este cazul.

7. Rubine care au făcut istorie

Rubinul DeLong Star descoperit în Birmania în anii 1930 este faimos pentru cele 100.32 carate pe care le cântărea, tăietura oval cabochon și efectul de stea cu 6 raze, fiind numit după proprietara sa, Edith Haggin DeLong. 

Alte rubine apreciate pentru frumusețea lor au fost: 

  • rubinul Sunrise, cel mai scump rubin din lume (30.3 milioane de dolari)
  • rubinul Rosser Reeves, de 138.7 carate
  • rubinul Carmen Lucia, de 23.1 carate

Concluzii

Considerat a doua piatră după diamant în termeni de duritate, rubinul poate încununa cu succes orice bijuterie de zi: inel, cercei, colier sau brățară, dar și bijuteriile mai speciale, cum ar fi inele de logodnă. 

Te invit în magazinul online să-ți alegi rubinele preferate pentru bijuteriile tale.