Geme

Alexandritul, piatra lunii iunie

1. Informații generale despre alexandrit: origine și denumire

Alexandritul, piatra de naștere a lunii iunie, fascinează prin capacitatea sa de a-și schimba culoarea în funcție de tipul de lumină. Această piatră prețioasă unică este un tip rar de crisoberil. Abilitatea de a-și schimba culoarea poartă numele de pleocroism.

Deși nu face parte din categoria pietrelor prețioase clasice precum diamantul, smaraldul, safirul sau rubinul, alexandritul este extrem de valoros și apreciat pentru raritatea și frumusețea sa.

Formula chimică a alexandritului este Al2BeO4, având în compoziție aluminiu, beriliu și oxigen. Culoarea sa variază datorită prezenței ionilor de crom (Cr3+), care fac alexandritul să pară verde în lumină naturală și roșu în lumină artificială

Denumirea de „alexandrit” provine de la țarul Alexandru al II-lea al Rusiei, deoarece piatra a fost descoperită de ziua de naștere a acestuia, în Munții Ural în 1830. 

1.1. Proprietățile chimice ale alexandritului

Mineral Crisoberil
Duritate8.5 pe scara Mohs
Formula chimicăAl2BeO4
Cristalizare Ortorombică
Indicele de refracție1.744 – 1.755
Birefrigerența0.009
Greutatea specifică3.70 – 3.72 g/cm³
ClivajImperfect, prismatic
FracturaConcoidală, slabă
Metal Clay– 
Tratamente comune– 
CurățareNu se expune la schimbări bruște de temperatură. Se curăță doar cu apă caldă.

2. Alexandritul: proprietăți fizice și optice

Cu o duritate de 8.5 pe scara Mohs, alexandritul este rezistent la zgârieturi, ceea ce înseamnă că poate fi inclus în bijuterii purtate zi de zi, cum ar fi inelul de logodnă. 

Gema prezintă un clivaj imperfect și birefrigerență. Clivajul imperfect înseamnă că se poate fractura în suprafețe inegale dacă este supus la presiune sau impact. 

Pleocroismul sau fenomenul de schimbare a culorii este cea mai remarcabilă proprietate a alexandritului. Deseori este descris ca „smarald ziua, rubin noaptea”. 

Schimbarea culorii alexandritului este rezultatul compoziției sale chimice neobișnuite, care include urme de crom, același agent de colorare găsit în smarald. Improbabilitatea ca aceste elemente să se combine în condițiile potrivite face din alexandritul una dintre cele mai rare și mai scumpe pietre prețioase de pe Pământ, chiar mai scump decât diamantul și rubinul. 

Alexandritul cristalizează în sistem ortorombic. Cristalele au de obicei o formă prismatică și prezintă o strălucire unică, accentuând schimbarea culorii în funcție de lumină.

Alexandritul poate prezenta incluziuni de tip „ochi de pisică”. 

3. Cei „4C” care atestă calitatea alexandritului

3.1. Culoarea

Culoarea alexandritului este evaluată în funcție de capacitatea sa de a-și schimba nuanța. Aceasta poate varia de la albastru-verzui la roșu intens, roz, galben, mov sau gri. 

3.2. Claritatea

Pietrele alexandrit cu mai puține incluziuni sunt considerate mai valoroase. Incluziunile pot interfera cu transparența și capacitatea gemei de a-și schimba culoarea. 

3.3. Caratul

Cele mai valoroase pietre alexandrit cântăresc între 1 și 5 carate, însă orice piatră de peste 1 carat este considerată prețioasă. În general, alexandritele de peste 3 carate sunt extrem de rare. 

3.4. Tăietura

Alexandritul poate fi tăiat în diverse forme, pentru a maximiza efectul de schimbare a culorii. Tăieturi populare: oval, rotund, pătrat. O tăietură bine realizată va pune în evidență atât claritatea pietrei, cât și felul în care își schimbă culoarea. 

4. Există alexandrit sintetic? 

Da, deși fiind o piatră atât de rară, este greu de imitat chiar și în laborator. De obicei, alexandritele sintetice sunt create prin metode hidrotermale sau flux, la fel ca în cazul altor pietre prețioase.  

Reține: diferențierea între alexandritul natural și cel sintetic o poate face doar un gemolog, folosind echipamente gemologice specifice. 

Gemologul este specialistul care are toate informațiile tehnice despre pietre prețioase, în baza cărora le poate identifica, deosebi și recunoaște dacă o piatră este naturală sau produsă în laborator. 

Gemologul nu trebuie confundat cu bijutierul. Bijutierul are cunoștințe avansate despre metalele prețioase, pe care le modelează în bijuterii, parcurgând mai multe proceduri.

5. Tratamente recomandate pentru alexandrit

De obicei, alexandritele nu sunt tratate. Culoarea și frumusețea acestor geme nu pot fi îmbunătățite prin tratamente termice. 

6. Cum îngrijești o bijuterie cu alexandrit

Bijuteriile cu alexandrit se pot curăța atât cu o lavetă moale, apă caldă și săpun, cât și cu dispozitive speciale cu ultrasunete sau aburi.

7. Alexandrite care au făcut istorie

Cel mai mare alexandrit descoperit vreodată, cu cea mai mare calitate extrasă, este cel numit „Alexandritul Sauer”. Gema cântărește 122,400 de carate și a fost găsită în Bahia, Brazilia, în 1967. ;