Geme

Totul despre ametist, piatra lunii februarie

Ametistul este cea mai cunoscută varietate de cuarț și piatra de naștere a lunii februarie

Formula sa chimică generală este SiO2, fiind alcătuită predominant din dioxid de siliciu. Cu toate acestea, piatra de ametist poate conține și impurități – fier sau alte metale – care-i oferă nuanțele specifice de violet și purpuriu.

1. Informații generale despre ametist: origine și denumire

Numele acestei pietre semiprețioase derivă din cuvântul grecesc „amethystos”, însemnând „fără beție”. 

Piatra de ametist se formează în urma unor procese geologice complexe, care implică formarea și cristalizarea cuarțului în sistem trigonal, sub anumite condiții de presiune și temperatură. Este considerată o gemă a cardinalilor, fiind asociată cu nobilimea, datorită culorii sale mov.

1.1. Proprietăți chimice ale pietrei ametist

Mineral Cuarț
Duritate7 pe scara Mohs
Formula chimicăSiO2
Cristalizare Trigonal
Indicele de refracție1.54 – 1.55
Birefrigerența0.009
Greutatea specifică2.65 – 2.66
ClivajFără clivaj distinctiv
FracturaConcoidal
Metal Clay– 
Tratamente comuneÎncălzire, iradiere
CurățareNu se expune la schimbări bruște de temperatură. Se curăță doar cu apă caldă.

2. Ametist: proprietăți fizice și optice

Ametistul are o duritate 7 pe scara Mohs, ceea ce îl face destul de rezistent la zgârieturi

Pentru că nu are clivaj, piatra de ametist este mai rezistentă la spargere decât diamantul. 

Clivajul reprezintă planuri din interiorul unei pietre prețioase în care legăturile moleculare sunt slabe, ceea ce face ca piatra să se rupă/spargă cu ușurință.

Cristalizarea în sistem trigonal a pietrei ametist înseamnă că moleculele de dioxid de siliciu se organizează în mod repetat într-o structură tridimensională cu simetrie trigonală. Aceasta înseamnă că, din punct de vedere geometric, cristalele de ametist au trei axe de simetrie, iar unghiurile dintre aceste axe sunt egale.

Din punct de vedere optic, ametistul are o transparență mare și o claritate foarte bună. Asta înseamnă că nu vei vedea incluziunile cu ochiul liber, deci aspectul pietrei nu va fi afectat.

3. Ametist: cei „4C” care atestă calitatea 

Calitatea gemei ametist este dată de 4 factori: culoarea, claritatea, caratul și tăietura („cut” în engleză). 

3.1. Culoarea

Culoarea pietrei ametist variază de la nuanțe pale de mov (lila, lavandă) până la nuanțe mai închise, puternice, precum violet roșcat intens

Valoarea unui ametist este dată de culoarea uniformă a pietrei și de nuanța puternică de mov. Cu cât culoarea este mai închisă și distribuită uniform pe toată suprafața pietrei – fără regiuni vizibile mai palide, mai întunecate sau modele în dungi – cu atât mai mult prețul acesteia va crește.

Pietrele ametist de un violent intens, cu eventuale reflexii roșii și albastre, sunt cele mai apreciate și considerate drept cele mai valoroase geme de acest tip. Le mai poți întâlni sub denumirea de „ametist siberian”. 

3.2. Claritatea

Claritatea se referă la absența sau prezența imperfecțiunilor sau a incluziunilor într-o piatră. 

Ametistul poate prezenta diverse incluziuni și imperfecțiuni, dar cele mai valoroase pietre sunt cele care au o claritate bună, fără defecte vizibile cu ochiul liber.

3.3. Caratul

Caratul măsoară greutatea unei pietre prețioase. Cu cât pietrele ametist sunt disponibile în dimensiuni mai mari, cu atât au un carat mai mare, deci prețul lor crește

3.4. Tăietura

Tăietura ametistului influențează strălucirea și reflexia luminii în piatră. O tăietură slabă va scădea frumusețea și valoarea pietrei, chiar dacă aceasta are o culoare nemaipomenită. Stilul de tăietură poate spori luminozitatea și intensifica nuanța gemei, așa că este important să alegi un ametist bine tăiat.  

4. Există ametist sintetic? 

Da, ametistul sintetic produs în laborator este realizat printr-o metodă de sinteză numită creștere hidrotermală – cristalele de ametist cresc în interiorul unei autoclave de înaltă presiune. 

Proprietățile fizice și optice ale ametistului sintetic sunt aceleași cu cele ale ametistului natural. Singurul mod de a face diferența între ele este prin efectuarea unor teste gemologice avansate, care să ateste incluziunile de tip „cap de ac” (head needles)

Reține: identificarea, clasificarea și certificarea pietrei de ametist o poate face doar un gemolog, folosind echipamente gemologice specifice. 

Gemologul este specialistul care are toate informațiile tehnice despre pietre prețioase, în baza cărora le poate identifica, deosebi și recunoaște dacă o piatră este naturală sau produsă în laborator. 

Gemologul nu trebuie confundat cu bijutierul. Bijutierul are cunoștințe avansate despre metalele prețioase, pe care le modelează în bijuterii, parcurgând mai multe proceduri.

5. Ce tratamente se recomandă pentru gema ametist

Ametistul este în general o piatră destul de stabilă, însă unele tratamente pot fi aplicate pentru a îmbunătăți aspectul sau claritatea. Tratamentele recomandate pentru această gemă sunt încălzirea și iradierea.

În cazul ametistelor iradiate, nu se recomandă curățarea cu ultrasunete. Vibrațiile ar putea cauza spargerea incluziunilor.

6. Cum îngrijești o bijuterie cu ametist

Dacă ai un inel, cercei sau colier cu ametist, cel mai simplu este să cureți bijuteria cu ajutorul unei lavete moi și apă caldă. 

7. Piatra ametist care a făcut istorie

Una dintre cele mai faimoase și impresionante pietre de ametist este „The Empress of Uruguay”. Este cea mai mare geodă de ametist, care măsoară 3.27 metri înălțime și cântărește 2.5 tone. 

A fost descoperită în Uruguay în 2007 și este una dintre cele mai bine păstrate pietre din lume. În prezent, este expusă public la muzeul Crystal Caves din Atherton, un orășel din statul Queensland, Australia. 

8. Concluzii

Ametistul, piatra de naștere a lunii februarie, impresionează prin frumusețea sa distinctivă și proprietățile fizice/optice remarcabile. În magazinul online poți descoperi o selecție de geme ametist numai bune de inclus în viitoarele tale bijuterii. Alege-ți preferatele!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *