Geme

Totul despre diamant, piatra lunii aprilie

Piatra de naștere a lunii aprilie este diamantul, una dintre cele mai prețioase și dorite geme din întreaga lume. 

Desi articolul este intituale “Totul despre”, nu poate contine toate informatiile despre diamat, ar insemna sa aiba cateva mii de pagini. Este in schimb un articol general care trece prin principalele aspecte ale diamantului.

O mica parte din diamantele minate sunt de calitate superioara si pot fi folosite in bijuterii, iar dintre acestea 98% sunt transparente, fără culoare. Restul de 2% sunt considerate „diamante prețioase”, în sensul că prezentă culori spectaculoase, cum ar fi diamantul negru sau cel albastru. Diamantele colorate pot avea orice nuanță de pe spectru, inclusiv roz, roșu, mov, galben, portocaliu sau gri.

Formula chimică a diamantului este C, indicând prezența exclusivă a carbonului. Iar un diamant pur doar din carbon va fi complet transparent si incolor.

1. Informații generale despre diamant: origine și denumire

Numele diamantului vine din cuvântul grecesc „adamas”, care înseamnă „invincibil” sau „nepătruns” – două calități care vorbesc de la sine despre duritatea și rezistența acestei geme, oferită de structura simetrică de atomi formați din carbon pur. 

Diamantul se formează prin cristalizarea carbonului la temperaturi foarte mari. 

1.1. Proprietăți chimice ale diamantului

Mineral Carbon
Duritate10 pe scara Mohs
Formula chimicăC
Cristalizare Cubic
Indicele de refracție2.42
Birefrigerența– 
Greutatea specifică3.52 g/cm³
Clivajîn 4 direcții
FracturaConcoidală
Metal Clay– 
Tratamente comuneHPHT, laser drill
CurățareSe curăță doar cu apă caldă.

2. Diamant: proprietăți fizice și optice

Cu o duritate 10 pe scara Mohs, diamantul este extrem de rezistent la zgârieturi, fiind cea mai dură substanță naturală care există și un standard de comparație pentru toate celelalte geme când vine vorba de durabilitate. 

Prezintă un clivaj perfect în 4 direcții, asta înseamnă că se poate sparge în 4 locuri diferite. Cristalizarea are loc în sistem cubic, diamantul formând cristale transparente și translucide. Fractura este concoidală, iar suprafața de ruptură netedă și lucioasă. 

Din punct de vedere optic, diamantul este cunoscut pentru strălucirea inconfundabilă pe care o emană, atunci când vine vorba de refracția luminii de unde si denumirea de “stralucire diamantina”.

3. Cei „4C” care atestă calitatea diamantului

3.1. Culoarea

Diamantele incolore sunt considerate mai valoroase decât cele care prezintă și alte nuanțe (exceptie facand cele in culori puternice, vibrante). 

Zonele de culoare din interiorul diamantelor sunt date de factori precum impuritățile chimice interne sau condițiile de mediu la care pietrele au fost expuse în interiorul pământului. 

Culorile în care se prezintă această geme variază de la negru la albastru, verde, roz, roșu, mov, portocaliu și galben. Această variație de culori derivă din incluziunile existente în pietre. De exemplu, diamantele galbene au urme minuscule de Azot, în timp ce diamantele albastre au impuritati de bor. 

Diamantele „salt and pepper” prezintă incluziuni naturale albe și negre în structura lor de cristal. Acest mix de incluziuni le oferă o nuanță ce variază de la negru spre gri și incolor, iar în anumite cazuri, pot avea tente de verde, galben, portocaliu sau roșu. 

În cazul diamantelor colorate, prețul lor se stabilește în funcție de nuanță, ton și saturație. 

3.2. Claritatea

În privința clarității, cu cât mai multe incluziuni prezintă un diamant, cu atât mai mult va scădea prețul său. Si in cazul diamantelor se voloseste sistem de claritate de la FL (flowless), IF (internal flowless), VVS1 si VVS2 (very, very small inclusions), VS1 si VS2 (very small inclusions), SI1 si SI2 (small inclussions) si I1,I2 si I3 (included).

3.3. Caratul

De regulă, cu cât mai mare este piatra de diamant, cu atât mai scumpă este. Așadar, diamantul cu multe carate este considerat mai valoros. Pretul creste cosniderabil dupa anumite praguri: la 1ct, la 3ct etc

3.4. Tăietura

Strălucirea diamantului este dată de modul în care se realizează tăietura și fațetarea pietrei. Gemele diamant care sunt tăiate bine absorb lumina și o reflectă în nuanțe de alb sau curcubeu. De aceea taietura este mult mai importanta la diamant decat la alte geme colorate. Fara un o taietura simetrica nu putem avea foc-ul diamantin specific. Taietura perfecta pentru un briliant se mai numeste si inimi si sageti (“hearts and arrows”).

4. Există diamante sintetice? 

În cazul diamantelor, există 2 procese de sintetizare: CVD și HP/HT. 

CVD înseamnă „depunere chimică din vapori” și implică expunerea unui strat de siliciu sau alt material la un amestec de gaze într-o cameră în vid, ce are ca rezultat formarea de straturi subțiri de carbon, care se vor cristaliza treptat în diamante. 

HP/HT vine de la „presiune înaltă/temperatură înaltă” și presupune replicarea condițiilor naturale de formare a diamantelor, la presiuni și temperaturi extreme, așa cum sunt ele în adâncurile scoarței terestre. 

Doar gemologii pot diferenția între un diamant creat în laborator și unul natural!

Reține: identificarea, clasificarea și certificarea diamantelor o poate face doar un gemolog, folosind echipamente gemologice specifice. 

Gemologul este specialistul care are toate informațiile tehnice despre pietre prețioase, în baza cărora le poate identifica, deosebi și recunoaște dacă o piatră este naturală sau produsă în laborator. 

Gemologul nu trebuie confundat cu bijutierul. Bijutierul are cunoștințe avansate despre metalele prețioase, pe care le modelează în bijuterii, parcurgând mai multe proceduri.

5. Ce tratamente poate avea un diamant

Laser drill este tratamentul prin care o incluziune este topita cu laserul. Cum diamantele pot avea destul de des incluziuni mici negre care ies in evidenta puternic (intr-o piatra transparenta), tratamentul cu laser va dizolva incluziuniea si va imbunatati aspectul fizic al diamantului considerabil.

Pentru diamantele colorate, se poate folosi procesul de HP/HT pentru modificarea culorii. Majoritatea diamantelor albastre sau verzi din piata au acest tratament de HP/HT.

6. Cum îngrijești o bijuterie cu diamant

Cel mai bine este să folosești o lavetă moale și apă caldă pentru a-ți curăța bijuteriile cu diamant. Evită expunerea acestei geme la substanțe chimice agresive. 

7. Diamante care au făcut istorie

Hope Diamond este unul dintre cele mai renumite diamante din lume, datorită culorii sale spectaculoase și a mărimii impresionante. Este un diamant de un albastru intens, închis, de 42,52 de carate, găsit în minele din India. În prezent, este expus la Muzeul Național de Istorie Naturală din Washington, DC. 

Un alt diamant cunoscut este The Regent, descoperit în India, în anul 1698. Acesta avea 410 carate. De la descoperire, a fost folosit pentru a împodobi coroanele Regilor Louis al XV-lea și al XVI-lea, dar și sabia Împăratului Napoleon Bonaparte. 

8. Concluzii

Încă din cele mai vechi timpuri diamantul a fost și rămâne un simbol al luxului și al eleganței. 

Dacă îți dorești să integrezi diamantul în una dintre bijuteriile tale, te invit în magazinul online să-ți alegi preferatul. Poți opta pentru diamante incolore, diamante albastre, diamante negre sau diamante „salt and pepper”. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *