Geme

Totul despre granat, piatra lunii ianuarie

Granatul face parte din grupul de minerale numiți silicați și este considerată piatra de naștere tradițională a lunii ianuarie. 

Formula sa chimică generală este X3Y2(SiO4)3, unde X și Y pot reprezenta diferite elemente chimice.

Photographed from the GIA Collection for the CIBJO project

1. Informații generale despre granat: origine și denumire

Piatra de granat este un grup de minerale, nu doar o specie. Asta înseamnă că o piatră autentică nu va fi niciodată în proporție de 100% doar granat, ci adesea este un mix dintre mai multe specii de granat, în diverse procente – de exemplu: 70% pyrope, 30% almandine și 10% spessartite. 

Denumirea de „granat” este inspirată din termenul latin „granatum” (granule, semințe), care face referire la asemănarea acestei pietre cu semințele de rodie. 

Cel mai adesea întâlnim granate de culoarea roșie, însă ele pot avea toate culorile. Până nu demult, se credea că granatele nu pot exista în culoarea albastru, dar de curând au fost descoperite și granate în această nuanță. 

Culoarea pietrelor de tip granat vine de la manganul, fierul, cromul și/sau vanadiul din compoziția lor, după cum urmează: 

  • manganul prezent ca Mn2+ este asociat de obicei culorilor galben și portocaliu;
  • manganul prezent ca Mn3+ poate duce la nuanțe violet-roz;
  • fierul prezent ca Fe2+ oferă granatelor culoarea roșie;
  • fierul prezent ca Fe3+ poate conduce la nuanțe galben-verzui;
  • cromul și vanadiul oferă granatelor culoarea verde sau roșu, iar cel mai probabil sunt responsabile pentru fenomenul de schimbare a culorii în cazul anumitor pietre.

1.1. Caracteristici chimice ale granatului

Mineral Silicat
Duritate6.5 – 7.5
Formula chimicăX3Y2(SiO4)3
X = (Ca, Mg, Fe, Mn)2+Y = (Al, Fe, Cr)3+
Cristalizare Rombic sau cubic
Indicele de refracție1.72 – 1.94
BirefrigerențaNu are / Are ADR
Greutatea specifică3.1 – 4.3
ClivajImperfect
FracturaConcoidal, inegal
Metal ClayFoc mare constant: 799°C : 30 Min
Tratamente comuneÎncălzire
CurățareNu se expune la schimbări bruște de temperatură. Se curăță doar cu apă caldă și săpun.

2. Cele mai cunoscute tipuri de granat

Există mai multe specii și variații de granat, iar în cele ce urmează ți le voi prezenta pe cele mai populare:

  • Almandine

Almandinele conțin mai puțin fier și mai mult magneziu, fapt care le oferă o nuanță puternică de roșu intens, închis. De asemenea, poate prezenta nuanțe de violet sau maro. 

Unele granate almandine pot avea incluziuni similare unui ac (needle inclussions), iar în număr mai mare, le poate oferi un efect de stea cu 4 sau 6 raze. 

  • Andradite cu variația demantoid

Andraditele au o dispersie mai mare decât orice altă variație de granat, chiar mai mare și decât a diamantului. Andraditele pot apărea în culori precum verde, verde-gălbui, galben, maro, roșu-maroniu și negru.

Granatul demantoid se găsește mult mai rar. Culoarea pietrei granat demantoid este de un verde deschis, adesea cu note de galben sau maro. În general, variațiile demantoid de un verde pur sunt considerate cele mai valoroase. Granatele demantoid sunt celebre pentru incluziunile lor de „coadă de cal” (horse tail inclussions), fiind printre puținele geme în care prezența incluziunilor o face să fie mai prețioasă.

  • Grossular cu variațiile tsavorit si hessonit

Granatul grossular este alb atunci când nu are impurități semnificative. Altfel, poate fi prezent în culori de la galben până la portocaliu, maro și verde. 

Cea mai cunoscută variație de granat grossular verde este tsavoritul, iar din categoria granatelor grossulare portocalii-aurii, cea mai populară variație este piatra hessonit.

Culoarea verde a tsavoritului este dată de prezența cromului, cu urme de vanadiu. Cu cât mai intensă este culoarea tsavoritului, cu atât mai valoroasă este considerată această piatră, fiind de multe ori comparată cu smaraldul.

Piatra hessonit este recunoscută după nuanța galben-miere, de aceea i se mai spune și „piatra de scorțișoară”. Privită sub magnificație, granatul hessonit prezintă zone cu o transparență mai mică, fapt care ajută la distingerea sa față de alte pietre asemănătoare, cum ar fi citrinul sau topazul.  

  • Pyrope

Piatra pyrope apare întotdeauna în combinație cu alte specii de granat și aproape întotdeauna conține almandine și spersatite. Cel mai pur specimen descoperit vreodată conține aproximativ 83% piropă, 15% almandină și aproximativ 2% alte granate.

De obicei, granatele de un roșu închis sunt un mix între almandine și pirope. Altfel, mai pot apărea și în alte nuanțe: roz, portocaliu pal, violet.

  • Spessartite cu variația Mandarin

Piatra spessartit apare de obicei în stare solidă sau în amestec cu alte specii de granat, cum ar fi almandina și piropul. Dacă au o culoare portocalie deschisă, înseamnă că au un conținut aproape pur de spersatită. Dacă prezintă o nuanță roșiatică sau mai închisă, spre maro, cel mai probabil conțin mai multă almandină.

Variația mandarin are cel mai mare procentaj de spersatite în compoziție, în proporție de 85-95% mol și se regăsește într-o nuanță de un portocaliu aprins.

2.1. Granate mixte:

Granatele mixte sunt pietre prețioase ce rezultă din amestecul a două sau mai multe specii diferite de granat. Cele mai populare granate mixte sunt următoarele:

  • Rodolit

Granatul rodolit reprezintă o combinație între almandină și pirope, iar culoarea sa variază de la roșu la violet și maro.

  • Malaya

Granatul malaya reprezintă un mix între pirope, almandine și spessartite, iar nuanțele acestei pietre variază de la roșu la portocaliu și maro.

  • Granatele care își schimbă culoarea

Există pietre prețioase care își modifică nuanța sau intensitatea culorii în funcție de condițiile de iluminare sub care sunt privite. 

Acestea pot fi în combinații de: 

  • almandine + pyrope;
  • almandine + spessartite;
  • andradite + grossular;
  • pyrope + spessartite.

3. Cum recunoști tipurile de granat: proprietăți fizice și optice

Granatul are o duritate bună, între 6.5 și 7.5, fiind o piatră ideală pentru bijuterii. 

De asemenea, granatul cristalizează în sistem cubic, fiind izometric, la fel ca diamantul. Asta înseamnă că atomii săi sunt așezați în mod simetric, sub formă de cuburi. 

Totuși, unele granate prezintă ceea ce se numește ADR (Anomal Double Refraction = anomalie de dublă refracție), un fenomen în care lumina este deviată în două direcții atunci când trece prin piatră.

Fenomenul ADR înseamnă că, atunci când lumina trece prin diferite tipuri de granate, este divizată în mai multe fascicule, fapt care face ca imaginea să pară difuză sau distorsionată. 

De obicei, pietrele izometrice (cu simetrie perfectă) nu prezintă această dublă refracție, dar unele tipuri de granate, au această „anomalie” care le face să se comporte diferit în polariscop. Polariscopul este un instrument care ne arată dacă pietrele au dublă refracție. 

Din cauza acestor „anomalii”, polariscopul nu este suficient pentru a ne ajuta să distingem între diferitele tipuri de granat. Astfel, gemologii se ghidează după alte 3 criterii importante. Iată care sunt acestea.

3.1. Criterii de diferențiere între granate

  • Indicele de refracție

Indicele de refracție se referă la măsura în care o rază de lumină este deviată la trecerea ei prin granat. Fiecare tip de granat are un indice de refracție specific, influențat de compoziția chimică și structura sa.

Granatele cu un indice de refracție mai mare vor avea o strălucire mai intensă, în timp ce granatele cu un indice mai mic vor avea un aspect mai difuz. De exemplu, demantoidul se evidențiază prin indici de refracție mai mari, care îi conferă o strălucire aparte și o calitate optică distinctivă.

  • Spectrul de absorbție

Spectrul de absorție evidențiază ne arată cum este absorbită lumina de granat. În funcție de elementele chimice pe care le au în componență, diferite tipuri de granat vor avea modele unice de absorbție a luminii. 

  • Greutatea specifică

Greutatea specifică măsoară densitatea granatului și este influențată de proporția diferitelor elemente din componența sa. Andraditul, de exemplu, are o greutate specifică relativ mai mari, ceea ce înseamnă că are și o densitate mai mare comparativ cu alte tipuri de granat.

Reține: identificarea, clasificarea și certificarea tipurilor de granat o poate face doar un gemolog, folosind echipamente gemologice specifice. 

Gemologul este specialistul care are toate informațiile tehnice despre pietre prețioase, în baza cărora le poate identifica, deosebi și recunoaște dacă o piatră este naturală sau produsă în laborator. 

Gemologul nu trebuie confundat cu bijutierul. Bijutierul are cunoștințe avansate despre metalele prețioase, pe care le modelează în bijuterii, parcurgând mai multe proceduri.

4. Cei „4C” care atestă calitatea gemelor granat

Calitatea gemelor granat este dată de 4 factori: culoarea, claritatea, caratul și tăietura („cut” în engleză). 

4.1. Culoarea

Culorile granatelor variază de la roșu intens la verde, galben, portocaliu și maro. Culorile pure și intense, precum roșul profund al almandinului sau verdele strălucitor al demantoidului, sunt considerate a fi de înaltă calitate.

4.2. Claritatea

Claritatea se referă la absența sau prezența imperfecțiunilor sau a incluziunilor într-o piatră. Granatele cu o claritate mai mare, fără imperfecțiuni vizibile cu ochiul liber, sunt considerate mai valoroase.

4.3. Caratul

Caratul măsoară greutatea unei pietre prețioase. În general, cu cât este mai mare greutatea unei pietre granat, cu atât crește valoarea acesteia. Granatele mari și bine proporționate sunt adesea considerate mai prețioase.

4.4. Tăietura

Acest factor se referă la felul în care o piatră este tăiată, dar și la modelul tăieturii. Tăietura unui granat influențează strălucirea și reflexia luminii în piatră, crescându-i, astfel, valoarea estetică. Granatele cu tăieturi precise, care pun în evidență frumusețea culorii și strălucirea luminii, sunt considerate mai valoroase. 

5. Ce sunt granatele sintetice

Granatele sintetice sunt pietre prețioase create în laborator, care au compoziție și proprietăți asemănătoare cu pietrele găsite în natură. Deseori, ele sunt folosite ca imitații pentru pietre prețioase. 

Există 2 forme de granate create în laborator: YAG și GGG. 

  1. YAG: Yttrium Aluminium Garnet

Granatul sintetic YAG este alcătuit din oxid de aluminiu și oxid de itriu, fiind recunoscut pentru duritatea sa. Culoarea granatului YAG variază în nuanțe de galben și verde, în funcție de impuritățile prezente.

  1. GGG: Gadolinium Gallium Garnet 

GGG este o altă formă sintetică de granat, obținută prin înlocuirea unor elemente în structura cristalină a granatului natural cu gadoliniu și galium. GGG este cunoscut pentru transparența sa. 

6. Cum se tratează gemele tip granat

Granatele sunt, în general, pietre prețioase care nu necesită tratamente speciale pentru a-și păstra frumusețea. 

Cu toate acestea, există unele specii de granate, cum ar fi tsavoritele, care pot fi supuse unor tratamente termice pentru îmbunătățirea sau modificarea culorii lor. Tratamentul prin încălzire poate intensifica nuanța tsavoritelor și este un tratament acceptat, rezistent în timp și nedetectabil. 

7. Cum îngrijești o bijuterie cu granat

Dacă vrei să-ți cumperi o bijuterie cu granat, indiferent de specia pe care o alegi, reține că granatele se curăță doar cu apă și săpun, folosind o lavetă moale. De asemenea, aceste pietre nu trebuie expuse la schimbări bruște de temperatură. 

8. Granate care au făcut istorie

Granatele roșii Bohemia sunt considerate bijuteriile naționale ale Republicii Cehe. Sunt niște pietre micuțe, a căror dimensiune depășește rareori 5-6 mm. Granatele Bohemia sunt mai dure și mai reflectorizante decât alte tipuri de granat, au o culoare intensă, roșu-aprins și sunt foarte rezistente la căldură. 

Granatele Bohemia au fost apreciate de-a lungul timpului, fiind folosite pentru bijuteriile regale, iar popularitatea lor a crescut, luând amploare în secolul al XIX-lea.

9. Concluzii

Granatele, cu diversitatea lor cromatică și proprietățile fizice unice, rămân pietre prețioase care fascinează și inspiră. Dacă vrei să faci din granat piatra centrală a viitoarelor tale bijuterii, te invit să arunci o privire în magazinul online și să-ți comanzi preferatele. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *