Geme

Natural, sintetic sau simulant?

Am observat ca exista o mare nedumerire si chiar confuzie cand vine vorba de o piatra pretioasa naturala, sintetica sau simulant. O sa incerc sa prezit cat mai detaliat diferentele dintre toti acesti termeni astfel incat sa fie totul clar.

Pietrele sintetice exista de sute de ani, avansul tehnologic face ca acestea sa fie in abundenta pe piata. Singurul mod in care ne putem proteja sa nu achizitionam geme sintetice in locul celor naturale este sa ne informam.

Dar ce face ca o piatra sa fie naturala? Gema naturala este acea piatra care a fost luata din pamant (creata de natura si extrasa de om).

Prin analogie ai zice ca o piatra care nu a fost creata de mama natura este o piatra sintetica nu? Ei bine, nu e chiar asa simplu. Gemele man-made sau facute de om se impart 2 categorii: sintetice si homocreate.

Pietrele simulante sunt acele geme care imita pietrele naturale, mai exact au aceasi structura chimica si aceleasi proprietati fizice. Exemplu de geme simulante: safir facut in laborator – este facut astfel incat sa aiba aceleasi proprietati ca safirul natural. Altfel spus un simulant este o substanta facuta in laborator care imita perfect mineralul natural avand proprietati fizice, chimice si optice asemanatoare cu cele naturale.

Pe cand gemele homocreate sunt acele minerale care sunt create printr-un proces de combinare a diverselor elemente pentru a crea un produs unitar. Minerale precum cubic zirconia, GGG sau YAG sunt cu adevarat homocreate (create de om), neexistand niciun mineral in natura cu proprietatile fizice, optice si chimice ale acestora in momentul crearii acestora.

Practic toate gemele homocreate sunt sintetice, dar nu toate sinteticele sunt homocreate. Aceasta impartie a fost facuta de ICTT (International Comittee on Techinal Terminaology) in 1974

Pietrele simulante pot fi absolut orice! Sunt acele minerale (naturale sau sintetice) care se comercializeaza ca altceva decat sunt ele in realitate. De exemplu un granat rhodolit natural care este vandut ca un rubin este un simulant pentru rubin. Acelasi lucru este valabil si pentru un spinel homocreat care este prezentat ca un rubin. Astfel, putem spune ca rubinul are simulati: spinel, granat, YAG chiar si sticla.

Daca pana aici e totul clar va dau un studiu de caz: avem un diamant dublet: de la rondist in jos este cubic zirconiu, iar coroana este diamant naturat. Ce spuneti ca este? Scrieti un comentariu cu parerea voastra.

Apoi vine intrebarea… cum il testam? Daca punem testerul de diamante ne va arata diamant natural, iar daca piatra mai este si montata… Iata de ce nu este chiar asa usor sa certifici o piatra!