Ce geme sa NU cumperi daca vrei sa poti curata bijuteria la ultrasunete fara probleme.
Curatarea la ultrasunete este cea mai rapida si usoara curatare. Bijutierii de regula folosesc aparatul de ultrasunete pentru a curata bijuteriile pentru ca obtin rezultate foarte bune intr-un timp scurt si fara efort.
Cum functioneaza un aparat de curatare cu ultrasunete?
Aparatul vibreaza si genereaza unde de sunet de frecventa mare (ultrasunete) care circula in apa (sau substanta de curatare) creand caldura si presiune pentru a dizolva praful si mizeria care sunt asezate in locurile greu accesibile, in spatele pietrelor, in zona gherutelor etc. Un astfel de aparat este relativ ieftin si foarte usor de folosit, dar nu este recomandat pentru toate bijuteriile!
Ce geme pot fi afectate de curatarea cu ultrasunete si cum sunt ele afectate?
I. Toate gemele care au fisuri interne care ajung pana la suprafata si care sunt umplute (acoperite).
- Rubinele si safirele care sunt umplute cu sticla (glass filled) intr-o cantitate foarte mare. In cazul acesta, calitatea gemei este foarte slaba, fiind extrem de “crapata” si ea este umpluta cu sticla. Acest tratament ajuta atat la marirea claritatii si a culorii cat si la cresterea duritatii gemei respective. Ce se poate intampla daca punem o astfel de gema la un aparat de curatare cu ultrasunete? Cel mai probabil lead glass-ul (sticla cu care sunt umplute crapaturile) va fi indepartata si acestea se vor vedea pe suprafata. Piatra isi va pierde din stralucire (se va matui), claritatea va fi mult mai proasta (se vor vedea incluziunile interne puternice) si posibil sa isi piarda chiar si din duritate (daca avem un inel si il lovin de o suprafata dura, posibil sa se crape si mai tare).
- Smaraldele a caror crapaturi sunt date cu ulei. Majoritatea smaraldelor in zilele noastre sunt tratate prin umplerea fracturilor interne cu ulei, rasina sau ceara speciale, iar tratamentul va aparea in certificatele gemologice ca “oiled” (dat cu ulei). Acest tratament este cunoscut si acceptat la nivel mondial si ajuta la marirea claritatii gemei. Din pacate aceste tratamente sunt mai mult sau mai putin permanente. Smaraldele date cu ulei trebuiau dupa o perioada de 5-10 ani sa fie date din nou cu ulei pentru ca in timp acel ulei (care este unul special cu un RI apropiat smaraldului) nu mai era pe suprafata gemei. In prezent se foloseste mai mult rasina care rezista mult mai mult pe suprafata si nu mai este nevoie sa se reaplice tratamentul. In orice caz, insa, daca punem un smarald intr-un aparat de curatare cu ultrasunete, orice “filling” ar fi in acele crapaturi va fi eliminat si fracturile interne din piatra se vor vedea usor cu ochiul liber.
Ce poti face daca “accidentul” s-a intamplat? Din pacate nu o vei putea readuce la situatia initiala, si sunt destul de putine lucruri pe care le poti face sa imbunatatesti aspectul. Unul dintre ele ar fi sa incerci sa aplici un ulei cu un RI (indice de refractie) cat mai apropriat de gema respectiva, dar nu va fi un tratament prea stabil. Mai poti folosi si o rasina UV pentru a “sigila” crapaturile. Acest tratament ajuta si la stabilizare si duritate. Gasesti pe Artkimia. Pui o picaura pe piatra apoi o tii cateva secunde sub o lampa UV (poti folosi una pentru facut unghii semipermanente ;))
II. Gemele organice. Nu toate gemele sunt minerale, de aceea eu prefer sa folosesc termenul de “gema” si nu de “piatra”. Aceste geme organice sunt: perla, coralul, chihlimbarul, fildesul, scoica etc. Principala caracteristica a aceastora este porozitatea lor. Din cauza faptului ca sunt poroase se recomanda atentie sportia la curatarea lor. In plus, nu sunt nici rezistente la temperaturi si presiuni ridicate astfel incat un aparat de curatare cu ultrasunete le-ar deteriora foarte tare. Un alt aspect foarte important este substanta de curatare care de cele mai multe ori este una chimica care afecteaza gema naturala, indiferent daca se foloseste sau nu cu aparat cu ultrasunete, substanta chimica va ataca suprafata organica a gemei.
III. Orice gema care a fost “coated” sau “dyed”. Multe geme pot fi vopsite sau se aplica un strat subtire pe suprafata de acoperire (coating). Aceste tratamente nu sunt stabile, orice mica zgarietura va afecta tratamentul, in timp odata cu purtarea gema se va deteriora de la simpla purtare. Acestea sunt cele mai instabile tratamente si cel mai usor de indepartat (de simpla purtare), iar daca mai sunt si puse la aparatul de curatare cu ultrasunete acestea clar vor fi deteriorate. Exemple de astfel de geme: topazul mistic(mystique), unele geme de lapis lazuli, unele agate etc.
IV. Geme care sunt sensibile la schimbari de temperatura bruste. Pentru ca procesul cu ultrasunete creaza caldura si unele geme sunt mai sensibile la o crestere brusca a temperaturii este idicat sa se evite pentru geme precum opal, turcoaz, sunstone, unele moonstone-uri, kunzit etc.
Daca ai o bijuterie cu o piatra ca cele de mai sus si vrei sa o cureti la bijutier, spune-i explicit sa NU foloseasca aparatul cu ultrasunete altfel risti sa deteriorezi piatra respectiva. Chiar daca multi bijutieri stiu de unele din situatiile de mai sus, e posibil ca bijutierul tau sa nu iti cunoasca piatra si sa nu considere ca este o problema daca o pune la aparatul de curatat cu ultrasunete si odata deteriorata piatra nu se mai poate face mare lucru.
Cea mai sigura curatare este cu apa calduta, un pic de degresant (sapun lichid) sau doar apa curata si o carpa fina (precum cea de sters ochelarii).