Geme

Piatra Lunii (Moonstone)

1. Informații generale despre piatra lunii: origine și denumire

Piatra lunii este apreciată pentru un efect optic deosebit, cunoscut sub numele de adularescență. Această piatră prețioasă are un luciu lăptos, alb-albăstrui, care pare să se miște sub suprafața sa, amintind de lumina lunii pe cerul nocturn. De acest fenomen optic a fost inspirat și numele pietrei. 

Gema face parte din mineralelor de tip feldspat, iar formula chimică este (Na,K)AlSi3O8, indicând prezența de sodiu, potasiu, aluminiu și oxigen în compoziția sa. 

Culoarea acestei geme variază de la transparent la alb, alb lăptos, crem, bej, gri, maro închis. 

1.1. Proprietățile chimice ale pietrei lunii

Mineral Feldspat
Duritate6 – 6.5 pe scara Mohs
Formula chimică(Na,K)AlSi3O8
Cristalizare Monoclinică
Indicele de refracție1.518 – 1.526
Birefrigerența0.005–0.01
Greutatea specifică2.55 – 2.60 g/cm³
ClivajPerfect, în 2 direcții
FracturaNeuniformă spre concoidală
Metal Clay– 
Tratamente comuneTratament termic, iradiere
CurățareNu se expune la schimbări bruște de temperatură. Se curăță doar cu apă caldă.

2. Piatra Lunii: proprietăți fizice și optice

Cu o duritate de 6 – 6.5 pe scara Mohs, piatra lunii este mai moale decât diamantul. Asta înseamnă că trebuie manevrată cu atenție, pentru a evita zgârieturile. Când piatra este rotită în lumină, se pot observa niște linii luminoase, care par să se miște pe suprafața pietrei. Acest efect se numește adularescență.

Adularecența este cauzată de difracția luminii, în timp ce aceasta lovește cristalele subțiri și alternante de ortoclază și albit aflate în interiorul bijuteriei. Acest lucru produce aspectul unei lumini plutitoare în interiorul bijuteriei, ce variază de la albastru la alb. 

Strălucirea albastră apare atunci când cristalele de albit sunt foarte fine, iar strălucirea albă apare atunci când cristalele sunt mai groase. 

Difracția este termenul care descrie modul în care lumina ocolește obstacolele care au dimensiuni similare cu lungimea de undă a luminii. 

Incluziunile numite „centipede” sunt tipice pietrei lunii. Acestea seamănă cu creaturile lungi și subțiri, cu multe picioare.

3. Cei „4C” care atestă calitatea gemei piatra lunii

3.1. Culoarea

Piatra lunii este de obicei albă sau incoloră, dar poate fi găsită și în nuanțe de gri, piersic, roz, verde și albastru. Culoarea pietrei lunii este adesea influențată de prezența oligoelementelor, cum ar fi fierul sau cuprul. Cele mai valoroase pietre ale lunii sunt cele cu o adularescență intensă și o culoare de bază clară și uniformă.

3.2. Claritatea

Calitatea pietrei lunii este evaluată în funcție de nivelul de claritate și prezența sau absența incluziunilor. Unele geme de tip piatra lunii pot prezenta incluziuni numite „centipede”, asemănătoare miriapozilor cu multe picioare. Cele mai valoroase pietre sunt cele cu o claritate excelentă și efect de adularescență bine definit. 

3.3. Caratul

Dimensiunea pietrei lunii este măsurată în carate. Pietrele mai mari sunt mai rare și mai valoroase. Dimensiunea standard pentru pietrele lunii de calitate începe de la câțiva milimetri și poate ajunge până la câțiva centimetri în diametru.

3.4. Tăietura

Tăietura este esențială pentru a pune în evidență adularescența naturală a acestei pietre. Cea mai obișnuită tăietură pentru piatra lunii este tăietura cabochon, care îi conferă un aspect fin, strălucitor.

4. Există geme sintetice de tip piatra lunii? 

Da, acestea se realizează în laborator și imită destul de bine aspectul calitativ al gemelor de tip piatra lunii.

Reține: diferențierea între gemele naturale și cele sintetice o poate face doar un gemolog, folosind echipamente gemologice specifice. 

Gemologul este specialistul care are toate informațiile tehnice despre pietre prețioase, în baza cărora le poate identifica, deosebi și recunoaște dacă o piatră este naturală sau produsă în laborator. 

Gemologul nu trebuie confundat cu bijutierul. Bijutierul are cunoștințe avansate despre metalele prețioase, pe care le modelează în bijuterii, parcurgând mai multe proceduri.

5. Tratamente recomandate pentru piatra lunii

Piatra lunii nu este, în general, tratată. În anumite cazuri, unele pietre pot fi tratate termic sau prin iradiere, pentru a li se îmbunătăți claritatea sau culoarea. 

6. Cum îngrijești o bijuterie cu piatra lunii

Bijuteriile cu piatra lunii se pot curăța cu o lavetă moale, apă caldă și săpun.

7. Geme piatra lunii care au făcut istorie

Piatra lunii din Sri Lanka este cunoscută pentru adularescența sa intensă și pentru nuanțele delicate de albastru. Această piatră este foarte apreciată în industria bijuteriilor și este adesea folosită pentru inele și pandantive de lux.