Geme

Totul despre smarald, piatra lunii mai

Smaraldul, piatra de naștere a lunii mai, cucerește prin culoarea sa verde intens. Alături de diamant, safir și rubin, face parte din categoria pietrelor prețioase clasice. Este cea mai rară și mai scumpă piatră prețioasă verde din familia beril

Formula chimică a smaraldului este BeAl23Si6O18, cu ioni de Cr3+ și V. Asta înseamnă că în compoziția gemei se regăsește un amestec unic de beriliu (Be), aluminiu (Al), silicat (Si) și oxigen (O). În funcție de cantitatea de impurități de ioni de crom (Cr3+) și vanadiu (V), verdele smaraldului variază de la închis spre deschis. 

1. Informații generale despre smarald: origine și denumire

Denumirea de „smarald” provine din grecescul „smaragdos” și latinescul „smaragdus”, care înseamnă „piatra verde”, cu referire la culoarea sa distinctivă și vibrantă.  Smaraldele se formează în pământ, la adâncimi și temperaturi mari. 

1.1. Proprietățile chimice ale smaraldului 

Mineral Beril
Duritate7.5 – 8 pe scara Mohs
Formula chimicăBeAl23Si6O18 cu ioni de Cr3+ și V
Cristalizare Hexagonal
Indicele de refracție1.577 – 1.583
Birefrigerența0.004 – 0.010
Greutatea specifică2,65 – 2,57 g/cm³
ClivajImperfect, bazal
FracturaConcoidală
Metal Claynu rezista
Tratamente comuneCu ulei 
CurățareNu se expune la schimbări bruște de temperatură. Se curăță doar cu apă caldă.

2. Smarald: proprietăți fizice și optice

Cu o duritate între 7.5 și 8 pe scara Mohs, smaraldul prezintă un clivaj imperfect, dublă refracție și birefrigerență

Clivajul imperfect presupune că smaraldul se desparte în suprafețe inegale și neregulate atunci când este lovit sau supus presiunilor. Piatra este mai dificilă de tăiat și șlefuit, necesitând o atenție sporită pentru a evita fracturarea ei.

Dubla refracție înseamnă că lumina se descopune în două raze distincte atunci când trece prin smarald, iar birefrigerența măsoară diferența dintre cei doi indici de refracție, fiind relativ mică în cazul acestei geme. 

Aceste proprietăți influențează modul în care smaraldul este tăiat, șlefuit, apreciat și diferențiat de alte geme, din punct de vedere gemologic. 

Smaraldul cristalizează în sistem hexagonal. Cristalele de smarald au formă prismatică, având adesea fețe netede și strălucitoare, ceea ce influențează modul în care piatra reflectă lumina, sporindu-i frumusețea. 

3. Cei „4C” care atestă calitatea smaraldului

3.1. Culoarea

Smaraldele trebuie să aibă o nuanță verde dominantă, care poate fi pură sau poate prezenta nuanțe de albastru ori foarte puțin galben. Cele mai valoroase geme smarald sunt cele de un verde intens sau verde-albăstrui

Tonul și saturația smaraldelor sunt foarte importante, deoarece dacă una dintre aceste caracteristici sau ambele sunt prea slabe, piatra va fi considerată beriliu verde, nu smarald. 

Tonul se referă la cât de închisă sau deschisă este culoarea. Saturația indică intensitatea culorii. Cele mai bune smaralde au un ton mediu spre mediu-închis și o saturație puternică.

Unele smaralde sunt dicroice, adică prezintă mai mult galben când sunt privite dintr-o direcție și mai mult albastru când sunt privite din altă direcție. 

3.2. Claritatea

Smaraldele prezintă incluziuni și fisuri interne vizibile, cunoscute sub numele de „jardin” (grădină). Dacă sunt în număr mare, incluziunile pot slăbi structura cristalului, făcând piatra mai vulnerabilă la spargere. Cele mai valoroase smaralde sunt cele care au mai puține incluziuni. 

3.3. Caratul

Dacă smaraldul este principala piatră într-o bijuterie, acesta va cântări de obicei între 1 și 5 carate. 

3.4. Tăietura

Cele mai populare tăieturi pentru piatra smarald sunt: oval, pătrat, în formă de dreptunghi fără colțuri (numit chiar emerald cut), rotund, inimă sau cushion. Simetria este importantă, pentru că oferă gemei un aspect echilibrat. 

4. Smaralde sintetice

Smaraldele sintetice există încă din 1930 și astăzi sunt create prin două metode principale: flux și hidrotermal.

  • metoda fluxului implică topirea elementelor care formează smaradul într-un flux care se răcește lent, permițând cristalelor să crească;
  • metoda hidrotermală recreează condițiile naturale de formare a smaraldelor, folosind temperaturi și presiuni ridicate pentru a ajuta la formarea elementelor care compun gema.

Reține: diferențierea între smaraldele naturale și cele sintetice o poate face doar un gemolog, folosind echipamente gemologice specifice. 

Gemologul este specialistul care are toate informațiile tehnice despre pietre prețioase, în baza cărora le poate identifica, deosebi și recunoaște dacă o piatră este naturală sau produsă în laborator. 

Gemologul nu trebuie confundat cu bijutierul. Bijutierul are cunoștințe avansate despre metalele prețioase, pe care le modelează în bijuterii, parcurgând mai multe proceduri.

5. Tratamente recomandate pentru smarald

Smaraldul este adesea tratat cu uleiuri sau rășini pentru a-i îmbunătăți claritatea și a-i masca fisurile. Fisurile sunt umplute cu uleiuri sau rășini incolore specializate, pentru a oferi gemei un aspect mai curat, cu o distribuție uniformă a culorii. 

Aceste tratamente sunt acceptate în industrie, însă vânzătorii trebuie să precizeze dacă pietrele lor au fost tratate. 

6. Cum îngrijești o bijuterie cu smarald

Pentru a curăța o bijuterie cu smarald, folosește o lavetă moale și apă călduță. Evită substanțele chimice agresive sau curățarea cu ultrasunete. Acestea pot deteriora piatra. 

7. Smaralde care au făcut istorie

Unul dintre cele mai renumite smaralde este Smaraldul Mogul. Originar din Columbia și vândut în India împăraților Muhal, acest smarald cântărea 219 de carate și avea gravuri cu texte arabe și o rugăciune musulmană șiită încrustată pe o parte. Pe cealaltă parte, era prezentă o sculptură florală. În 2001, Smaraldul Mogul a fost vândut cu peste 2 milioane de dolari la licitația Christie’s din Londra.

Un alt smarald faimos este Smaraldul Columbian de 7,27 carate, montat în inelul de logodnă al actriței Elizabeth Taylor. Culoarea și claritatea sa excepționale l-au transformat într-unul dintre cele mai dorite smaralde din lume.

8. Concluzii

Cea mai căutată și celebră piatră prețioasă din familia beril, smaraldul și-a câștigat locul în inimile iubitorilor de bijuterii datorită nuanței sale impresionante de verde. Fie că îl alegi o bijuterie specială (inel de logodnă) sau una pe care să o porți în mod obișnuit, nu ai cum să dai greș. 

Dacă dorești să adaugi un smarald în colecția ta de bijuterii, te invit să explorezi magazinul online pentru a-ți alege preferatul.