Ce este o gema?

Ce este o gema?

Termenul de gema provine din latinul “gemma” care insemna piatra pretioasa. De aici si ideea ca “gemele sunt pietrele pretioase si semipretioase folosite in bijuterii”. Lucru care este orecum corect, dar nu suficient pentru a defini complet notiunea de geme. Sa vedem de ce.

“Sunt pietre” – dar exista si geme organice cum sunt de exemplu perlele, chihlimbarul sau coralii.

“Pretioase si semipretioase” – aici trebuie sa definim termenii de pretios si semipretios. O piatra cosiderata pretioasa credeti ca e mai scumpa, mai frumoasa sau mai rara decat una semipretioasa?! Nu, nici decum. Termenul de piatra pretioasa este o denumire istorica, cand se stiau cateva geme.. Rubinele, safirele, smaraldele si diamantele sunt considerate pietre pretioase pentru ca pe vremuri orice cristal rosu era rubin, albastru era safir iar verde era smarald. Intre timp stiinta a evoluat si in prezent avem spinele, granate, zircoane naturale, tanzanite, opale, turmaline etc Este un rubin mai scump decat un tanzanit, de exemplu? Poate da, poate nu – daca rubinul e mic, roz si are o claritate slaba va fi mult mai ieftin decat un tanzanit de o culoare vibranta, mare si extrem de clar. Si iata cum o piatra considerata semipretioasa este mai scumpa, mai frumoasa si mai rara decat o piatra pretioasa. Si atunci ce face o piatra sa fie pretioasa?! Doar calitatea ei de gema si vom vedea mai jos ce inseamna asta.

“Folosite in bijuterie” – Aceasta afirmatie este si ea partial adevarata, caci omite gemele care nu sunt facute pentru a fi montate, acele geme “de colectie”. Acestea sunt fie geme extrem de rare, fie geme cu o duritate scazuta care s-ar zgaria la purtare, fie extrem de scumpe si sunt pastrate ca piesa de investitii. Pe oricare dintre aceste exemple le vei vrea tinute intr-o cutiuta speciala cu burete pentru a proteja piatra respectiva si nicidecum pe un inel pe care il poti lovi de coltul unei mese.

Atunci care ar fi o definitie completa a unei geme? Acesta este un subiect inca discutat de oamenii de stiinta, dar cea mai buna varianta este: “o gema este definita ca un mineral sau o substanta organica modificata prin slefuire, foarte apreciata pentru frumusetea, durabilitatea si raritatea ei si a carei scop este acela de a fi admirata.”

De aici putem extrage mai multe caracteristici care fac o piatra sa fie gema si anume:

  1. Este un mineral sau o substanta organica – Observati ca nu foloseste termenul de piatra. O piatra este formata dintr-un mix de minerale minuscule. Un mineral are o structura chimica specifica, poate cristaliza intr-un anumit fel, are o anume duritate etc. Toate aceste proprietati definesc unic un anume mineral, pe cand o roca sau o piatra poate contine mii de astfel de minerale.
  2. Un aspect important este cel al modificarii prin slefuire. De exemplu un cristal de rubin in matrice nu este o gema. Abia dupa ce a fost slefuit/fatetat si poate fi purtat ca bijuterie, rubinul respectiv devine o gema
  3. Ca un mineral sa fie considerat frumos, el trebuie fie de o calitate superioara. Asta inseamna sa aibe cei 4C peste medii. Cei 4C sunt: Cut (taitetua), Color (culoare), Carat (greutatea in carate), Clarity (claritatea). Aceste 4 elemente diferentiaza un mineral de o gema. Iar cand auziti ca acest rubin este “gem quality”, se refera la faptul ca acel mineral are valorile celor 4C superioare.
  4. Duritatea este un alt element apreciat la geme pentru ca ele sunt gandite sa fie purtate ca bijuterii. Exista totusi geme care au o duritate scazuta (de exemplu fluorita cu duritate de 4 pe scara lui Mohs) si necesita o atentie sporita, dar sunt alte cristiale care nu pot fi folosite transformate in geme, cum ar fi talc-ul cu duritate 1. Sau un exemplu si mai bun, toata lumea ar purta un diamant (Carbon de duritate 10), dar nimeni nu ar purta un inel cu grafit (tot carbon, dar bun mai degraba pentru mina de creion decat pentru inel).
  5. Raritatea poarta un rol important pentru ca nimeni nu vrea sa poarte un inel cu un banal calcit si chiar si un cuart, daca il punem intr-o bijuterie, trebuie sa aiba incluziuni de tip rutil sau sa fie fumuriu, elemente care il diferentiaza de un cristal comun.
  6. Ultimul, dar unul dintre cele mai importante elemente este acela ca rolul unei geme este in primul rand de a fi adminrata. De aceea se monteaza pe bijuterii, se poata la gat, urechi, degete. Chiar si acele geme care sunt tinute in cutii, ele sunt apreciate de catre colectionarii respectivi. In istorie gemele erau considerate bijuteriile zeilor, cei mai mari regi si imparati isi faceau coroane si elemente de impodobire cu astfel de geme, ele semnificau in primul rand puterea.

Astfel ca, atunci cand doriti sa achizitionati o gema, ganditi-va la aceste elemente, pentru ca nu orice cristal este pretios. Daca ati auzit de termenul de “radacina de” rubin/safir/orice , ei bine acele cristale nu au proprietatile necasare sa fie considerate geme.

In concluzie, nu orice cristal este gem quality, nu orice piatra este o gema si nu orice bijuterie cu pietre este valoroasa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TO TOP
X