Geme compozite

Geme compozite

Se mai numesc si pietre “asamblate” si constau in combinarea mai multor elemente in aceasi piatra.

In cazul in care se folosesc 2 minerale diferite se numesc “dublete” iar in cazul in care se folosesc 3 elemente diferite, ele se numesc “triplete” dar exista si alte situatii in care se pot gasi minerale compozite:

 • Dublete naturale: doua bucati din acelasi material, dar de proprieteti diferite (ex. se gasesc smaralde compozite in care coroana si pavilionul sunt smarald natural de o culoare slaba, lipite intre ele de un lipici de un verde puternic). Cazurile mai des intalnite sunt: smarald pe smarald, rubin pe rubin sau opal pe opal.
 • Dublete semi-naturale: o bucata din mineral natural si una dintr-un mineral sintetic sau o imitatie. (ex. coroana din rubin natural si pavilionul din rubin homocreat). Pe piata se gasesc diamante pe safir alb, opal pe onix sau orice gema naturala pe varianta sa homocreata.
 • Dublete sau triplete false: Coroana si pavilionul sunt cuart incolor sau sticla, la mijloc putand avea un un material care cimenteaza (posibil sticla) colorat. Acest tip de compozit poate simula orice gema.
 • Mai multe tipuri de minerale diferite lipite intre ele. (ex. “Rainbow Calsilica” care este format din mai multe straturi multicolore din polimer (plastic), rasina, calcit etc) Aceasta gema se gaseste pe piata sub numele de Fordit sau Agata Detroit. La fel este si  in cazul turcoazului mozaic.
 • Unele laboratoare considera rubinele si safirele umplute cu sticla ca minerale compozite, iar pe certificate vor aparea sub denumirea de agregate. Sticla care se foloseste in acest tratament se numeste “lead glass”, dar ea poate fi oxid pur sau amestecat cu siliciu sau chiar borax, dar despre corundumul umplut cu sticla voi scrie intr-un articol viitor.
 • Un alt exemplu de mineral compozit: chihlimbarul combinat cu copal, cu rasina sintetica si chiar cu plastic.

Gemele compozite s-au folosit inca din antichitate inainte de inventarea procedeelor de sintetizare. In antichitate cel mai folosit dublet a fost granat rosu pe sticla rosie. In prezent este foarte raspandit dubletul in care coroana si pavilionul sunt materiale fara culoare (de ex spinel sintetic incolor) si in mijloc este un lipici colorat (verde pentru smarald, albastru pentru safir etc)

Principalele motive pentru care se folosesc gemele compozite sunt:

 • Un aspect si o culoare imbunatatite: In corundum natural pe corundum sintetic
 • Ofecte optice mai bune: imbunatateste efectul de play-of-color la opal.
 • Cresterea duritatii: la fasiile subtiri de opal.
 • Castig in greutate: la opal peste calcedonie neagra
 • Pentru imitarea oricarei geme: De ex. cuartul verde se foloseste pentru a imita smaraldul.
opal-doublet-triplet

Gemele dublete sunt o varianta ieftina foarte fiabila. Sunt producatori care comercializeaza dublete de smarald facute din beril natural (mineralul din care este facut smaraldul: berilul verde se numeste smarald, berilul albastru se numeste aquamarin, berilul galben se numeste heliodor etc) lipit cu un lipici verde. Atata timp cat aceasta gema este vanduta sub numele de “Lannyte Emerald Doublet.” este acceptat de industrie, daca ar fi fost vanduta ca un smarald natural, atunci ar fi fost o problema.

Cu siguranta exista oameni care doresc sa achizitioneze si geme compozite si este foarte bine pentru ca au un pret mult mai mic si pentru majoritatea cumparatorilor nu este o diferenta mare intre o gema naturala si una compozita. Problemele apar atunci cand un vanzator doreste sa vanda o gema compozita ca fiind naturala, fara a specifica faptul ca mai contine si altceva in afara de mineralul natural. Pentru astfel de cazuri consider ca e nevoie ca fiecare dintre noi sa ne documentam, sa ne informam bine inainte de a achizitiona o gema… ori cumparati numai de la vanzatori de incredere care va pot oferi certificate pentru pietrele respective.

O sa scriu intr-un articol viitor cum se pot “detecta” aceste geme compozite intre timp, va las un articol din vara lui 2018: un smarald compozit din beryl si mai multe tipuri de sticla

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TO TOP
X