5 Geme care se gasesc intr-un singul loc in lume.

5 Geme care se gasesc intr-un singul loc in lume.

Aceste geme sunt considerate printre cele mai rare din lume. Deoarece sunt minate doar dintr-o singura zona, valoarea fiecareia dintre gemele enumerate mai jos s-ar putea sa creasca in timp, pentru ca daca aceste mine vor seca, nu va mai exista niciun loc producator de aceste minerale, asta daca nu se vor descoperi noi mine intre timp.

Tanzanitul – Tanzania

tanzanite-gemstone-500x500

Este o vaietate albastra a mineralului zoisit si se gaseste doar intr-o mica zona langa muntele Kilimanjaro in Tanzania. Piatra a fost minata si comercializata abia in 1960 si popularitatea sa a crescut in ultimii ani din ce in ce mai mult si multumita implicarii celor de la Tiffany & Co. Majoritatea gemelor de pe piata sunt in prezent incalzite pentru a li se intensifica culoarea. O alta trasatura specifica a tanzanitului este pleocroismul sau puternic (se vad nuante diferite de culoare in functie de unghiul in care este privit cristalul).

6104e3610ff494850daa8d62307bb10a

┬áPainite – Myanmar
A fost mult timp cel mai rar mineral, existand doar un specimen de cristal la British Museum in Londra. A fost descoperit in 1951 de Arthur Charles Davy Pain. De curand s-au gasit cateva depozite in Myanmar, dar numarul lor nu este mare (in jur de 1000 de specimene). Raritatea face ca aceasta gema sa fie foarte apreciata si un carat sa ajunga pana la $60.000.

Faceted Red Beryl Bixbite

Bixbita – USA
Bixbita sau berilul rosu este atat de rar incat se zice ca un nou specimen se gaseste o data la 150.000 de diamante gem quality (calitate superioara). Berilul pur este incolor. Impuritatile de magneziu ii dau berilului culoarea rosie. Se gaseste doar in USA, in Utah sau New Mexico. Majoritatea exemplarelor gasite sunt de cativa milimetrii si deci prea mici pentru a putea fi taiate si fatetate. Gemele deja fatetate sunt in general mai mici de un carat, iar un beril rosu de 2 sau 3 carate este deja o piatra exceptionala.

1072_0


Larimar – Republica Dominicana
Larimarul este o varietate rara de culoare albastra a mineralului pectolit si se gaseste doar in Republica Dominicana. Numele a fost dat de Miguel Mendez in 1974 dupa numele fiicei lui, Larissa si numele cuvantului mare in spaniola, mar.

Localnicii stiau de piatra de multi ani, pentru ca fragmente mici au tot fost aduse la mal, dar abia in 1970 s-a deschis prima mina.

a30c8c48-8ae0-11e6-9c62-4ae7478a0f8f

Maw Sit Sit – Myanmar
Desi initial a fost considerat a fi jadeit (fiind numit jad Chrome) in realitate Maw Sit Sit are culoarea specifica de la un alt mineral (kosmochlor – NaCrSi2O6) si deci nu poate fi considerat jad. A fost descoperit in 1960 de gemologistul elvetian Eduard J. G├╝belin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TO TOP
X